Skip to main content
Uutiset

Vanille on uusi mallasohra

Kirjoittanut 29.1.202110 huhtikuun, 2024Ei kommentteja

S.G. Niemisen Suomessa edustama Vanille ohralajike hyväksyttiin 28.1.2021 Ohrakomitean kokouksessa mallasohraksi. Ohrakomiteaan kuuluu kolmen Suomen suurimman panimon sekä mallastamo Viking Maltin edustajat täydennettynä viljelijä- ja tutkimusedustuksella. Panimot arvioivat mallasohrakandidaatin toimivuutta panimossa ja sen soveltuvuutta oluen valmistukseen. Mallastamo taas tutkii, millaista mallasta lajikkeesta saadaan ja toimiiko prosessi heillä sujuvasti. Kukin näistä neljästä eri toimijasta antavat lausuntonsa lajikkeesta. Mikäli kaikkien näkemykset ovat positiivisia ja lajikkeen katsotaan tuovan lisäarvoa koko ketjulle, voidaan lajike hyväksyä mallasohraksi.

Vanille on peräisin samalta jalostajalta kuin legendaariset Barke ja Scarlett, eli jalostaja on Breun Seed GmbH & Co. Kuten edellä on mainittu, Suomessa lajiketta edustaa S.G. Nieminen Oy. Lajikkeen siementä myy Peltosiemen -ketju.

Vanille on Suomen satoisin mallasohra. Vanillen suurena etuna on myös sen kasvuaika, joka on lyhyempi kuin nykyisten päälajikkeiden. Vanillen korsi on todella vahva ja lakoutuvuus on ollut virallisissa kokeissa vain 3,5 %. Huomionarvoista on myös se, että Vanille sietää 2-tahoiseksi lajikkeeksi maan happamuutta verraten hyvin. Lajike on erittäin taudinkestävä. Vanille onkin lähes täydellinen paketti viljelijälle, joka haluaa tuottaa erityisesti laadukasta mallasohraa, mutta yhtä lailla myös rehu- tai tärkkelysohraa.

Lisätietoja

Mikko Koski
S.G. Nieminen Oy
050 328 7900
mikko.koski@sgn.fi

Timo Uusi-Rauva
Peltosiemen Oy
040 760 2777
timo.uusi-rauva@peltosiemen.fi

Lisää lajike tarjouspyyntöön

Tarjouspyyntö