
Sinebrychoffin perinteikkään KOFF Jouluoluen tämän vuoden raaka-aine on viljelty Myyrinmaan tilalla Nurmijärvellä. Viljelijä Jussi Myyrinmaalla on kolmen vuoden kokemus Vanille-mallasohrasta ja yhteensä mallasohranviljelyhistoriaa takana parikymmentä vuotta. Vankan kokemuksen turvin Myyrinmaan on ollut helppo muodostaa mielipide Vanillesta: se on mainio lajike!
Jussi Myyrinmaa on viljellyt Myyrinmaan tilaa Nurmijärven Perttulassa vuodesta 1997 ja suvulla tila on ollut peräti vuodesta 1782. Omaa peltoa tilalla on noin 80 hehtaaria ja kaikkinensa puitavaa pinta-alaa yli 300 hehtaaria. Myyrinmaa viljelee tilaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti hyödyntäen uudistavan viljelyn menetelmiä. Uudistava viljely tarkoittaa viljelytapaa, jolla pyritään tuottamaan ruokaa samalla parantaen maan kasvukuntoa ja vesien tilaa sekä lisäämään viljeltyjen ympäristöjen luonnon monimuotoisuutta ja hiilivarastoja. Tilan kylvömenetelmänä on suorakylvö, sillä tavoitteena on pitää maa kasvipeitteisenä ympäri vuoden.
– Olihan se mieluinen yllätys, kun Viking Maltilta viime talvena soitettiin, että tilamme Vanille-sato tulisi olemaan vuoden 2024 Sinebrychoffin jouluoluen raaka-aineena. Jouluolut on Itämeri-ystävällinen olut eli sen raaka-aine ostetaan vuosittain vain tiloilta, jotka toimivat uudistavan viljelyn periaatteita noudattaen, kertoo Myyrinmaa.
Varma suorittaja ja laatu erinomainen
Mallasohraa tilalla on viljelty jo parikymmentä vuotta. Vanillea Myyrinmaa on viljellyt vuodesta 2021 lähtien, jolloin siitä tuli virallinen mallasohralajike. Vuosien varrella kokemusta on kertynyt useista muistakin lajikkeista, mutta Vanille saa yhden parhaista arvosanoista.
– Vanille on varma suorittaja satoi tai paistoi ja kasvuaika on sopiva. Sitä voi todella sanoa viljelyvarmaksi ohraksi ja korsikin on luja. Se ei tunnu ottavan nokkiinsa oikein mistään eli se sietää sekä kuivuutta että sadekelejä. Se ei myöskään ränsisty, jos korjuukelejä joutuu jonkin verran odottelemaan eikä se ole herkkä taudeille, kuten verkkolaikulle. Itselläni on kokemusta myös mallasohrista, jotka stressaantuivat milloin mistäkin tai korsi ei kestänyt. Vuosi 2023 oli kuiva ja Vanille näytti menestyvän paremmin kuin seudun muut kaksitahoiset ohrat, sanoo Vanilleen tyytyväinen Myyrinmaa.
Myyrinmaalla oli vuonna 2023 Vanillea reilun 50 hehtaarin alalla. Maalajit lohkoilla vaihtelevat hietamoreenista hienoon hietaan sekä hiue- ja hietasaveen. Moreenimailla Vanillen esikasvina oli kumina, hietaisilla lohkoilla kevätvehnä ja lopuilla Vanille. Ohraa ohran perään tuli kylvöön 17 hehtaarille. Myyrinmaa pyrkii välttämään vilja-vilja-kiertoa, mutta nyt viljelykasvien ryhmittelysyistä hän päätti kylvää Vanillea toistamiseen kahdelle lohkolle.
– Vanille on koetulosten ja omien kokemusteni mukaan erittäin taudinkestävä lajike, joten uskalsin sen laittaa toista kertaa peräkkäin parille lohkolle. Suorakylvössä monokulttuuria on vältettävä, sillä ohran kasvitauteja aiheuttavat sienet sekä myös punahomeet säilyvät kasvijätteessä. Vanillelta ei torjuttu tauteja eikä sille ajettu korrensäädettä vuonna 2023. Itse asiassa korrensäädettä ei ole ajettu Vanillelle minään vuonna. Päätös on tehty lajikkeen vahvan korren sekä sääolosuhteiden summana, kertoo Myyrinmaa.
Myös viljelijäkollegoiden kokemukset hyviä
Myyrinmaa on viljellyt pitkään mallasohraa Viking Maltin sopimusviljelijänä. Viljelijäkollegoillekin Myyrinmaa on Vanillea suositellut ja kokemukset ovat olleet myös muilla tiloilla erittäin hyviä. Vanillen kokonaisviljelypinta-ala onkin ollut hyvässä nosteessa. Vuonna 2024 Vanillea viljeltiin maltaaksi yli 15 000 hehtaarilla ja rehuohrissa lajike oli kolmanneksi suosituin.
– Mallasohralajikkeen tärkeimpiä laatuominaisuuksia viljelijän näkökulmasta ovat valkuaisen hallinta, jyväkoko sekä pienten jyvien osuus. Lisäksi tietysti taudinkestävyys sekä luja korsi ovat tärkeitä ominaisuuksia viljeltäessä viljaa mihin tahansa tarkoitukseen. Vanillessa kaikki nämä ominaisuudet ovat kohdallaan. Seulontatulokset ovat olleet vuosi toisensa jälkeen erinomaisia, jyvä on iso ja valkuainen rajojen puitteissa. Kaikki Vanille-erät vuodesta 2021 lähtien on vastaanotettu maltaaksi, kertoo Myyrinmaa.
Myyrinmaan tilalla viljellään mallasohran, kevätvehnän ja kuminan lisäksi syysviljoja, öljykasveja ja sokerijuurikasta. Vuonna 2024 oli välivuosi Vanillesta, sillä ohralle suunniteltu ala varattiinkin erikoismallasohran viljelyyn. Vanille kuitenkin palaa takaisin viljelyyn jälleen 2025 ja suunnitteilla on jälleen noin 50 hehtaarin ala.
– Meillä on nyt kasvussa historian suurin syyskylvöala, 170 hehtaaria sisältäen syysvehnää, hybridiruista sekä syysrypsiä. Syyskylvöisten talvehtiminen vaikuttaa tietysti jonkin verran mallasohran kylvösuunnitelmiin, mutta tarkoitus on kylvää Vanillea jälleen isohko ala, suunnittelee Myyrinmaa.
Vanille -mallasohran viljelytoimenpiteet Myyrinmaan tilalla 2023:
Kokonaispinta-ala: 51,37 ha
Esikasvit 2022: kumina 18,96 ha, kevätvehnä 15,42 ha, Vanille 16,99 ha
Maalajit lohkoilla: HtMr, HHt, HtS, HeS
Kylvömenetelmä: Suorakylvö
Kylvöajankohta: 14-15.5.2023
Kylvömäärä: 550 kpl/m2, 330 kg/ha
Kylvölannoitus: 330 kg/ha Yara Y-20
Rikkatorjunta: Quelex Combo
Tautitorjunta: –
Korrensäädekäsittely: –
Lisä- ja hivenlannoitus: Ei lisälannoitusta kuivuuden takia
Sadonkorjuu: 28-29.8.2023