Vanille
Uusin ja paras mallasohra!
Avainominaisuudet
- Markkinoiden aikaisin ja satoisin panimomallasohra
- Erittäin taudinkestävä mm. verkkolaikkua vastaan
- Käytännön viljelyssä lujakortiseksi todettu
Kasvuaika
Vanille on markkinoiden aikaisin panimomallasohra. Sen kasvuaika on 93,5 vrk.
Sato ja sadon laatu
Vanillen satotaso on virallisten kokeiden 2016–2023 panimomallasohrien korkein, yli 6400 kg/ha. Kasvuaika huomioiden Vanille on satoisuudessaan huippuluokkaa. Vanillen tuhannen jyvän paino on panimomallasohralajikkeiden korkein, yli 52 grammaa. Hehtolitrapaino on yli keskimääräisen. Vanillen valkuaispitoisuus on 11,7 %, kun muilla panimomallasohrilla lukema liikkuu välillä 11,6–11,8 %. Vanillen täysjyväprosentti on lähes 93 %.
Korsi
Vanillen korsi ei ole aivan lyhyimpiä (68,4 cm), mutta lakoa on sillä esiintynyt virallisissa lajikekokeissa ainoastaan 6,0 %. Käytännön viljelyssä Vanille on todettu erittäin vankkakortiseksi.
Taudinkestävyys
Vanillella on esiintynyt hyvin vähän verkkolaikun verkkotyyppiä, joten kestävyys ohrien merkittävintä kasvitautia vastaan on erittäin hyvä. Rengaslaikkua vastaan Vanillen kestävyys on myös hyvää tasoa. Ohran lehtilaikkutauteja on sillä esiintynyt virallisissa lajikekokeissa selvästi keskitasoa vähemmän. Vanillen härmänkestävyys on hyvä. Vanillen taudinkestävyys on kokonaisuutenaan erittäin hyvä.
Viljelysuositus
Vanille soveltuu viljelyyn parhaiten hyvässä kasvukunnossa oleville karkeille kivennäis- ja savimaille. Vanille sietää happamuutta kohtalaisen hyvin. Parhaiten Vanille sopii I-II vyöhykkeille, mutta aikaisuutensa ansiosta lajiketta voidaan viljellä III-vyöhykkeen suotuisimmilla kasvupaikoilla. Vanille on viljelyvarma ja houkutteleva ohralajike tehokkaaseen viljelyyn.
Käyttötarkoitus
Vanille on hyväksytty tammikuussa 2021 Suomessa viralliseksi mallasohraksi. Vanille soveltuu viljelyominaisuuksiensa ja viljelyvarmuutensa ansiosta hyvin myös tärkkelys- ja rehuohran tuotantoon. Karjatiloilla, joilla karjanlantaa on käytettävissä, Vanillen luja korsi on omiaan takaamaan suuren ja laadukkaan sadon.
Jalostaja ja lajikeoikeudet
Saatzucht Josef Breun, S. G. Nieminen Oy
Lajikevertailu
Merkittävimmät kaksitahoiset ohralajikkeet, mittarilajikkeena Trekker (2016-2023 Luke)
Lue lisää lajikkeesta
Viljelyvarma Vanille raaka-aineena vuoden 2024 KOFF Jouluoluessa
19.12.2024Vanille viihtyi Loimaan savilla 2022
Petri Taimi viljeli Vanille-mallasohraa Varsinais-Suomessa Loimaan Alastarolla ensimmäistä kertaa kesällä 2022.
12.10.2022Vanillesta tulossa Yli-Mäkelän tilan ykkösmallasohralajike
Vanille on markkinoiden satoisin ja aikaisin mallasohralajike.
2.2.2021Saatavilla seuraavilta pakkaamoilta
Ehrnrooth Yrjö
Pellosniemen pakkaamo
0400 824 731
yrjo.ehrnrooth@surffi.fi
Junttila Teemu
Junttilan Tila Oy
040 417 7292
teemu.junttila@junttilantila.fi
Järvenpää Aleksi
Taurun Siemen Oy
050 4666 549
aleksi.jarvenpaa@taurunsiemen.fi
Karjalainen Heikki
Kultajyvä Oy
050 3208 270
info@kultajyva.com
Kiiskinen Antero
Halkoniemen tila
044 0815 621
antero.kiiskinen@halkoniementila.fi
Korpi-Tassi Jussi
Korpi-Tassin pakkaamo
050 371 4389
jussi.korpi-tassi@netikka.fi
Käldman Jan
J Käldman Kb
0500 448 231
kaldman@agrolink.fi
Lappalainen Matti
Pohjolan Jyväjemmari Oy
0500 541 491
matti.lappalainen@jyvajemmari.fi
Lintukangas Petri
Kaislaniemen tila
050 435 7400
petri@lintukangas.fi
Miettinen Juha
 
0400 579 167
juha.miettinen@prokantri.fi
Mäkinen Tuomas
Salmelan tila
040 5331 096
tuomas.makinen@salmelantila.fi
Norrholm John ja Minna
Oy H. Norrholm Ab
040 961 3391
j_norr@hotmail.com
Peräniitty Jaakko
Peräniityn maatilapakkaamo
044 5675 797
peraniityntila@gmail.com
Rytkönen Juha ja Sirpa
Rytkölän tila
0400 178 711
juha.rytkonen@pp.inet.fi
Seppälä Tuomo
Hussolan tila
050 5677 943
toimisto@hussola.fi
Suvila Samuli
Sollan Pakkaamo Oy
0500 535 325
sollanpakkaamo@seutuposti.fi
Teittinen Matti
Semenat Oy
050 5603 559
matti.teittinen@semenat.fi
Toppari Reijo
Topparin Tila Oy
040 544 4801
reijo.toppari@gmail.com
Tukkikoski Simo
 
0400 815 417
simo.tukkikoski@dnainternet.net
Väätäinen Esa
Hallasuon pakkaamo
0400 281 503
vaatainen.esa@gmail.com