Henrik Holm Uusikaarlepyyn Hirvlaxista on ensimmäistä kertaa kokeilussa olleeseen monitahoiseen Huima-ohraan erittäin tyytyväinen.
– Kasvusto oli niin hyvännäköinen, etten olisi halunnut puida sitä pois, naurahtaa Holm pilke silmäkulmassaan.
– Ei ollut kahden kerroksen väkeä lainkaan ja tähkät sekä jyvät olivat komeita. Kasvusto oli todella kaunista katseltavaa, Holm luonnehtii.
Holm kehuu erityisesti kasvuston tasaisuutta ja sadon laatua. Jälkiversontaa ei esiintynyt, vaikka alkukesä oli kuiva. Huiman jyvät ovat malliltaan pyöreitä ja pulleita, mikä nostaa hehtolitrapainoa.
– Jyvälaatu vaikuttaa erinomaiselta meidän käyttötarkoituksemme huomioiden. Ohrasato menee sikojen rehuksi ja viljan tulee olla laadultaan painavaa ja puhdasta, kertoo Holm.
Haasteena poudanarat maalajit
Holm viljelee 140 hehtaarin tilaa, josta noin 100 ha on viljalla. Pääkasvit ovat ohra ja kevätvehnä. Lohkojen maalajit vaihtelevat alueelle tyypillisesti hiekkatöyräistä multavampiin maihin. Erityisesti kuivina kesinä tämä aiheuttaa haasteita muun muassa kasvinsuojelun suhteen.
– Kymmenesosa alasta on hiekkamaita ja jopa yli puolet poudanarkoja. Lisäksi meren läheisyys aiheuttaa kevätkuivuutta. Siinä on haastetta kerrakseen. Huiman kaltainen poudankestävä, pitkähkö ja isojyväinen lajike on tänne todellinen löytö, Holm kehuu.
Holm suosii aikaisia tai melko aikaisia lajikkeita siksi, että yksimahaisten rehuksi menevän viljan on oltava hyvälaatuista. Samasta syystä korren tulee olla luja.
– Kasvuajaltaan alle 90 päivää olevat lajikkeet ovat paremmin hallittavia. Valitsen mieluummin aikaisemman huippulajikkeen ja pyrin viljelemään sitä ”sata lasissa”. Juhannuksen jälkeen tulleissa ukkoskuuroissa lakoontui muutama kylvön tuplaruutu, mutta muuten Huima pysyi täysin pystyssä, kertoo Holm.
Huima vakuutti ominaisuuksillaan
Huima teki Holmiin vaikutuksen, koska siinä tuntuu olevan kaikki kohdallaan. Keskisadoksi muodostui 5,6 tn/ha, vaikka kesä oli alueella melko kuiva ja poutivimmat kohdat alensivat keskisatoa.
– Huomionarvoista on se, että jopa hiekkapaikoissa jyvät olivat kohtalaisen isoja, vaikka kasvusto oli harvaa ja tähkät lyhyehköjä. Huimalla vaikuttaisi olevan todellista poudankestävyyttä. Se ei kasvata turhia, pieniä jyviä. Se on hyvä asia, jos hellekesät ovat tulleet jäädäkseen, Holm sanoo.
Kesällä 2022 Holmilla oli Huimaa kokeilussa multavammalla kuuden hehtaarin lohkolla. Siemenen Holmille myi Bostrand Ab, johon tila on siemenasioissa luottanut jo pitkään.
– Bostrand Ab:n Torolf Bonäsin kanssa homma toimii ja palvelu on aina ensiluokkaista. Näin Huiman mainoksen lehdessä ja soitin Torolfille saisiko siementä vielä tälle keväälle, Holm kertoo hymyillen.
Lohko kylvettiin 14. toukokuuta ja kylvötiheytenä käytettiin 500kpl/m2. Typpitaso kylvölannoituksessa oli maltillinen 70 kg, sillä edellisenä vuonna lohkolle oli ajettu sian lietettä. Lohkolle tehtiin rikkaruiskutus 12. kesäkuuta ja juhannuksen jälkeen tautiruiskutus. Rikkaruiskutuksen yhteydessä kasvusto sai pienehkön määrän korrensäädettä. Kuivuudesta kärsineitä kohtia ei ruiskutettu.
Holm pääsi puimaan Huiman 14. elokuuta erittäin hyvässä säässä. Puintikosteus oli 16 %. Hehtolitrapaino pikamittarilla näytti 72 kg.
– Huimaa voin lämpimästi suositella tämän kesän viljelykokemuksen perusteella. Keksin tästä lajikkeesta pelkästään hyvää sanottavaa, sanoo Holm tyytyväisenä.
Teksti: Riikka Susi