Syysviljat näyttävät selvinneen Varsinais-Suomessa talvesta hyvin ellei jopa erinomaisesti. Ero on kuin yöllä ja päivällä verrattuna vuodentakaiseen, jolloin syysviljat menetettiin suurelta osin. Peltosiemeneltä Riikka Susi kävi torstaina 13. huhtikuuta sekä uudelleen 26. huhtikuuta Loimaan Alastarolla katsastamassa syysviljakasvustojen tilanteen. Alastarolla on kasvussa kaikki Peltosiemenen edustuksessa olevat syysviljalajikeuutuudet.
Huhtikuun puolivälin tienoilla penkkojen varjopaikoissa oli vielä hieman lunta ja viileät yöt olivat punerruttaneet Dankowskie Granat -rukiin lehtiä. Myös syysvehnät Ibarra, Igloo ja KWS Emerick olivat vielä selvästi ”lähtökuopissa” kuten syysvehnät yleisesti ovat huhtikuun alkupuolella, mutta kaikkinensa kasvustojen tasaisuus kertoi hyvästä menestymisestä yli talven. Orinoko-ruisvehnän kasvusto oli hämmästyttävän rehevä jo ensikäynnillä. Myös syysohra KWS Kosmos oli selvinnyt talvesta hyvin, mutta sen pääväri oli vielä kellertävä.
Huhtikuun sateettomuus näkyi uusintakierroksella keskiviikkona 26. huhtikuuta. Savisille maille oli jo ilmestynyt halkeamia ja oraat kaipasivat vettä lähteäkseen kunnolla kasvuun. Ruis, syysvehnät ja ruisvehnä näyttivät hyviltä. Viileiden öiden takia syysohra KWS Kosmos vielä piilotteli talvella kellastuneiden ensilehtien piilossa, mutta uusi kasvu kertoi sen voivan hyvin ja odottelevan sadetta ja lämpöä. Sadetta saatiinkin heti peltokierrospäivän iltana, kun vettä tuli viitisen milliä Alastaron seudulla.
Satoisat syysvehnät Ibarra, Igloo ja KWS Emerick
Satoisuutensa jo kesällä 2021 pääsivät näyttämään syysvehnäuutuudet Ibarra ja Igloo. Talvi 2020-2021 oli syyskylvöisille kasveille suotuisa lähes kauttaaltaan syysviljan viljelyalueella eikä kuuma kesäkään tuolloin liioin haitannut vahvoja kasvustoja muodostaneita syysvehniä. Ibarrasta ja Igloosta puitiin 7-8tn satotasoja. Lue täältä Ibarran viljelykokemus kesältä 2021.
Nyt tilanne näyttää hyvältä vuodentakaiseen kevääseen verrattuna, jolloin Varsinais-Suomessa syyvehnät tuhoutuivat lähes sataprosenttisesti. Kojonjoen rantapellolla kevääseen heräili siemenviljelijä Pauli Sosin Ibarra.
– Viime päivien lämpimät kelit ovat jo saaneet kasvuston vihertämään, totesi Sosi 13. huhtikuuta. Kasvusto oli syysvehnälle tyypillisen maltillinen vielä ennen huhtikuun puoliväliä, mutta yleisilme näytti hyvältä.
Kahden viikon kuluttua lumet olivat sulaneet ja Ibarra vihersi mukavasti.
– Tasainen on kasvusto, mutta vettä se kaipaa. Huhtikuu on ollut kuiva. Lisätypen levitin 15. ja 16. huhtikuuta, joten nyt saisi tulla vettä.
Eeva Tanelin Igloo-syysvehnä näytti sekin varsin mukavalta 13. huhtikuuta, vaikkakin oli yleisilmeeltään hieman ruskehtavampi. Kahdessa viikossa se kuitenkin piristyi selvästi.
– Igloota on yhteensä reilun 40 hehtaarin alalla siementuotannossa. Viljelysaukea on laaja ja kylmät tuulet pääsevät puhaltamaan esteettä, mikä näkyy vielä yleisilmeessä, totesi Taneli huhtikuun puolivälissä.
Kehitystä hyvään suuntaan oli tapahtunut kahden viikon aikana. Riikka tapasi Eeva Tanelin 26. huhtikuuta lisälannoituspuuhissa.
– Igloo saa lisätyppensä tänään luvatun sateen alle. Kehitystä on tapahtunut ja kasvusto näyttää nyt ihan hyvältä, totesi Taneli luottavaisin mielin.
Siementuottaja Juha-Pekka Turta tutkaili syysvehnä KWS Emerickin kasvuun lähtöä Alastaron Inkilässä 13. huhtikuuta. KWS Emerick on syysvehnäuutuus, joka tulee Peltosiemenelle S. G. Niemisen kautta. Se on lujakortinen ja pitkätähkäinen syysvehnä Etelä-Suomeen.
– Emerickiä on yhteensä 17 hehtaarin alalla. Tällä lohkolla kasvoi viime kesänä mallasohra Vanillea. Lietelanta levitettiin syksyllä pari päivää ennen kultivointia ja kylvöä. Toisella lohkolla syysvehnä kylvettiin kynnettyyn nurmeen.
Satoisin populaatioruis Dankowskie Granat kelpo kasvussa
Siemenviljelijä Juho Pietilä tarkasteli populaatioruis Dankowskie Granatin kasvustoa 13. huhtikuuta ja näytti tyytyväiseltä.
– Granat oli ainut syysvilja, joka osittain säilyi edellisen hankalan talven yli. On tällaista tasaisen vihreää kasvustoa kyllä kivempi katsella! Hieman on paikoittaista laikkuisuutta, mutta aukealla paikalla ihan pienetkin korkeuserot vaikuttavat lämpöoloihin ja siten kasvuun. Lannoitteen Granat sai pari päivää sitten, kertoi Pietilä tuolloin.
Uusintakierroksella Granat -pellon näkymä hivelikin jo silmiä: lohko oli tasaisen vihreän turkin peitossa ja aiempi kylmien öiden aiheuttama puna oli hävinnyt.
– Hyvältä näyttää, mutta sadetta kaivataan. Monesti sateet kiertävät tämän kulman kesälläkin. Senkin puolesta syysviljat ovat meillä hyvä ratkaisu, mutta toki talvehtiminen aina jännittää, sanoo Pietilä, jolla on syysviljoja kasvussa 55 hehtaaria. Ala on kolmasosa tilan pinta-alasta. Toinen kolmannes on eri-ikäisinä nurmina ja loput kylvetään kevätviljalle.
Syysohra KWS Kosmos sietänyt talvea hyvin
– KWS Kosmos kylvettiin 1. syyskuuta ja se pensoi syksyllä hienosti, kuten näkyy. Väri on kalvakan vihreä, mutta kasvusto on todella tasainen ja kasvit ovat tukevasti maassa kiinni. Toisin oli viime keväänä, jolloin kuolleet ruskeat tupsut lähtivät kevyesti vetämällä irti, kertoi Juho Pietilä 13. huhtikuuta.
Syysruisvehnä Orinoko lähtenyt hienosti kasvuun
Loimaa-Säkylä-tien varressa lähes Niinijoen töyräällä jokeen päin loivasti viettävällä lohkolla kasvaa siemenviljelijä Ville Vainion syysruisvehnä Orinoko. Kasvusto näytti erinomaiselta jo 13. huhtikuuta. Orinoko on kaudella 2023-2024 myös Peltosiemen-pakkaamoiden valikoimassa. Aiemmin Orinokoa on voinut ostaa Viljelijän Berneriltä.
– Minulla oli 11 hehtaaria Orinokoa edellistalvena. Tällä seudulla syysvehnät ja -ohrat tuhoutuivat totaalisesti, mutta rukiita ja ruisvehniä säilyi jonkin verran, muun muassa pienemmän, vajaan parin hehtaarin Orinoko. Kokemuksen innoittamana päätin kylvää sitä uudelleen viime syksynä tälle lohkolle herneen perään enkä kadu. Kasvusto on aukoton ja odotukset ovat korkealla, sanoo Vainio.