Alastalon tilaa Perniön Kyynämäessä viljelevä Mikko Kulmala on siementuotannossa olleen uuden Stelvio-ruisvehnän satoon ja laatuun tyytyväinen. Stelviota kasvaneen multavan hietasavilohkon pinta-ala Kiskonjokivarressa on 11,7 ha. Satoa kertyi keskimäärin 7800 kg/ha.
Maa Alastalon tilalla on vanhaa merenpohjaa. Peruslohkot ovat isoja ja moni pelto viettää loivasti. Syysviljan viljelyn edellytykset ovat siis erinomaiset. Lisäksi pH on 7 tietämissä ja sitä ylläpidetään ylläpitokalkituksella. Stelvio-lohkolla on multavuutta ja toisaalta savi pidättää kosteutta.
Kulmalalle kasvukausi 2024 oli kuudes siemenviljelijänä. Stelviota ja samalla myös syysruisvehnää oli kasvussa ensimmäistä kertaa. Aiemmin on ollut kevätruisvehnää, mikä Kulmalan mukaan lyö kevätvehnän satotasossa. Tilalla viljellään siemeneksi myös hernettä, kaksitahoista ohraa ja syysvehnää. Lisäksi kierrossa on sokerijuurikasta.
Stelvio viihtyi kylvöstä puintiin alkukasvukauden kuivuudesta huolimatta
”Stelvio kylvettiin 12. syyskuuta 2023 melko kuivissa olosuhteissa kynnettyyn ja äestettyyn maahan. Täällä rannikolla oli kuivempaa kuin sisämaassa, missä syysviljojen kylvön kanssa oli kuulemma haasteita monin paikoin märkyydestä johtuen. Esikasvina oli herne ja kylvömäärä oli noin 500 kpl/m2″, kertoo Kulmala.
”Kasvusto orastui ja pensoi oikein hyvin. Mitään ruiskutuksia Stelvio ei saanut syksyllä. Lumipeite peitti pellon pitkään, vaikka ollaan näin rannikolla. Talvituhoa ei tullut yhtään. Keväällä urakoitsija levitti typen 21. huhtikuuta lumen jäljiltä kosteaan maahan ja päälle satoi vielä lunta 10 cm. Ajoitus oli oikea ja typpi suli kasvien käyttöön, mikä oli hieno juttu”, kertoo Kulmala.
Kevät oli Perniössä kuiva, kuten se monesti rannikkoseudulla on. Toukokuun sademäärä oli 12 mm, kesäkuun 70 mm ja heinäkuun 77 mm. Kesäkuussa sateita tuli runsaammin vasta loppukuusta. Sademääriin nähden Stelvio suoriutui siis hämmästyttävän hyvin.
Ruiskutukset Kulmala kertoo suunnittelevansa itse. Aiempien kokemusten yhdistäminen aktiiviseen uutuustuotteiden markkinoille tulon seurantaan on ollut toimiva malli. ”En käytä – ainakaan vielä – paikkatietoon perustuvia palveluita”, sanoo Kulmala.
Puintiajan olosuhteet suosivat ruisvehnää
Kulmala pui Stelvion 30.7–1.8. Välissä tuli yksi 6 mm sade. Puintikosteus oli alussa 20 %, myöhemmin 17–18 %. Kasvusto oli pääosin täysin pystyssä ja helppo puitava. Lohkon alareunan parhailla paikoilla kasvusto oli hieman kenollaan, mutta laosta ei voida puhua.
”Lämmintä keliähän se piteli, mutta täällä ei satanut siten, että olisi tarvinnut pelätä ruisvehnän itämistä tähkään. Olosuhde oli normaali”, toteaa Kulmala.
”Olen todella tyytyväinen satotasoon kaikkinensa. Hehtolitrapaino oli hieman alhaisempi kuin odotin, 76 kg. Syysviljoille tämä kesä ei ollut ihanteellisin, kun kriittisessä vaiheessa alkukasvukaudesta vettä ei juuri tullut. Se söi hieman jyväkokoa ja huippusatoa. Mutta onhan 7800 kg/ha kova tulos”, pohtii Kulmala.
Uudelleen kylvöön Stelviota
Stelvion siemensato on jo lähtenyt kunnostukseen Peltosiemen-ketjun pakkaamolle, Junttilan Tilalle Sastamalaan. Kulmalan suunnitelmissa on kylvää herneellä ollut 9,7 ha lohko Stelviolle siten, että muokkauksena on tällä kertaa lautasmuokkaus. Myös kylvömäärää Kulmala aikoo nostaa 550 kappaleeseen neliöllä. Kylvö on suunnitteilla syyskuun toisen viikon tienoilla.
Katso Stelviota myyvät pakkaamot lajikkeen esittelysivun alaosasta.
Stelvio -syysruisvehnän viljelytoimenpiteet Alastalon tilalla 2023-2024:
- Kylvöpäivä ja -menetelmä: 16.9.2023 tavanomainen kylvö
- Kylvömuokkaus: kyntö, joustopiikkiäestys
- Kylvösiemen: sertifioitu siemen n. 300 kg/ha, Junttilan Tila Oy, Peltosiemen
- Kylvölannoitus: Cemagro 15 – 6,5 – 12,5 N 25 kg/ha
- Kasvinsuojelu syksyllä: –
- Kevätlannoitus 21.4.2024: Yara Axan N 130 kg/ha
- Ruiskutus 16.5.2024:
- Quelex Combo (Quelex 33 g/ha + Refine Super SX 20 g/ha)
- Wuxal Microplant 1 L/ha
- Jett MN 235,1 L/ha
- Neko NPK 7-2-2, 20 L/ha
- Ruiskutus 5.6.2024:
- ZM-Grow 3 L/ha
- Revytrex 0,8 L/ha
- Sadonkorjuu 30.7–2.8:
- 6mm sade keskeytti puinnin
- puintikosteus n. 17-18 %
- Sadon käyttötarkoitus: siemen
Teksti: Riikka Susi Kuvat: Riikka Susi ja Mikko Kulmala
Tutustu lajikkeeseen